Izdelki iz plastike najrazličnejših vrst

2:58 pop
Categories:

Zagotovo vas izdelki iz plastike spremljajo doma, v službi, v avtu, skratka skorajda na vsakem koraku. Najverjetneje vam ni povsem jasno, iz katere vrste plastike so posamezni izdelki narejeni. Veste pa, da so takšni izdelki praviloma lahki in ne nazadnje tudi brez posebnega vonja.

Če bi se nekoliko bolj osredotočili na plastične materiale, bi kaj kmalu spoznali, da so izdelki iz plastike lahko najrazličnejših vrst. Izjemno poznana vrsta plastike je na primer PET oziroma polietilentereftalat. Zanj je značilno, da je prozoren, da ima visoko površinski sijaj, da je trd, tog, žilav, toplotno obstojen ter fiziološko neoporečen. Ustrezen je za zelo široko uporabo. Uporablja se ga na primer za izdelovanje posode za mikrovalovne pečice, plastenke, ohišja zapestnih ur in avtomobilskih luči ter podobno.

Kaj pomeni oznaka PE

Sicer pa so izdelki iz plastike lahko narejeni tudi iz PE. To je oznaka za polietilen. Po kemijski strukturi gre za najpreprostejšega pa tudi za najuporabnejši plastični material. Pridobivajo ga s pomočjo polimerizacije etilena, in sicer po različnih postopkih.

Med najpogostejše vrste PE se uvrščata LDPE in HDPE. Prvi je oznaka za polietilen nizke gostote, drugi pa za polietilen visoke gostote.

Za kaj se uporablja PVC

Ne nazadnje pa so izdelki iz plastike lahko izdelani tudi iz PVC. Ta oznaka je večini med vami dobro poznana. Gre za polivinilklorid. Pridobivajo ga s pomočjo polimerizacije vinilklorida. Najpogosteje se PVC uporablja v gradbeništvu, to pa zato, ker je poceni, preprost za montažo, ne nazadnje tudi zelo vzdržljiv. Na trgu se pojavlja tako mehki kot tudi trdi PVC.

Izdelki iz plastike, ki so izdelani iz mehkega PVC, so na primer oblačila, gibljive cevi, oblazinjenje, talne obloge, notranje prevleke za rezervoarje, kopalni bazeni, napihljivi izdelki ter podobno. Trda vrsta PVC pa se na primer uporablja za izdelovanje drenažnih ter kanalizacijskih cevi, strešnih žlebov, tesnil, okenskih navojnic ter profilov.